30.8 C
Skopje
E shtunë, 15 Qershor, 2024

Çmimi i bukës dhe qumështit do të rritet

Buka dhe qumështi do të shtrenjtohen sërish. Pavarësisht marzheve të ngrira, çmimet e produkteve bazë do të vazhdojnë të rriten. Industria e mullinjve dhe furrave tha se deri të mërkurën do të presin masa konkrete nga qeveria.

Nëse nuk marrin ndihmë, buka dhe produktet e bukës do të rriten me çmim të paktën me 10%. Ata përmendën energjinë jashtëzakonisht të shtrenjtë si bazën kryesore për çmimet e reja.

Për të njëjtën arsye, përpunuesit e qumështit kanë paralajmëruar tashmë se deri në fund të muajit të ardhshëm, çmimi i qumështit dhe produkteve të qumështit do të rritet me 20%. Prodhuesit, nga ana tjetër, ndihen të dëmtuar.

“Po, kemi dëgjuar nga përpunuesit e bylmetit se duan të rrisin sërish çmimin e qumështit dhe produkteve të qumështit, por qumështi ynë mbetet me të njëjtin çmim. Nuk e di sa jemi paguar për këtë muaj, nuk kanë ardhur ende llogaritë. I kemi marrë paratë dhe mendoj se çmimi është 28 denarë për litër qumësht. Është një çmim i vogël”, tha Toni Petkovski, blegtor

Prodhuesit kërkojnë që çmimi i blerjes së qumështit të jetë sa gjysma e çmimit të shitjes në tregje. Nëse kjo kërkesë nuk plotësohet, nga muaji i ardhshëm do të ndalojnë dhënien e qumështit për përpunuesit.

“Çfarë do të ndodhë në vend nëse ndalojmë dërgimin e qumështit dhe e përpunojmë atë në shtëpi? Nëse nuk japim qumësht, kapitali do të shpërdorohet. Kur nuk kanë asnjë pikë qumësht për të përpunuar, gjithçka është e keqe”, tha Toni Petkovski, blegtor.

Ekspertët ekonomikë konfirmuan gjithashtu se nuk ka marzhe të ngrira. Dje, profesori Branimir Jovanoviq tha për Sitel se do të ishte mirë të merret shembull nga rajoni dhe të ngrihen çmimet, jo marzhet e produkteve, në përballjen me krizën.

“Të gjitha vendet në rajon po kalojnë të njëjtën gjë. Ata po kalojnë të njëjtën krizë, por jo të gjithë kanë të njëjtat rezultate ekonomike. Jo të gjithë janë aq të këqinj sa ne. Ata do ta kalojnë këtë krizë shumë më mirë sepse qeveritë e tyre janë përgjegjëse dhe kanë marrë masa në kohë. Siç thashë, ata ngrinë çmimet e produkteve ushqimore bazë, kanë masa për të rritur pagat e kështu me radhë”, u shpreh Branimir Jovanoviç, profesor i ekonomisë.

Ndryshe, Qeveria ka ngrirë marzhet e produkteve bazë deri në fund të vitit, ndërsa këtë javë ka bërë për të gjitha produktet e qumështit.

Të ngjajshme

Të fundit