32.8 C
Skopje
E diel, 23 Qershor, 2024

Oqeanet përballen me një kërcënim të trefishtë të zhdukjes masive

Oqeanet e botës përballen me një “kërcënim të trefishtë” nga ngrohja ekstreme, humbja e oksigjenit dhe acidifikimi, me kushtet ekstreme që janë bërë shumë më intensive në dekadat e fundit dhe duke ushtruar presion të madh mbi jetën detare të planetit, tregon një studim i ri.

Rreth një e pesta e oqeaneve të botës janë të prekshme ndaj tre kërcënimeve që godasin njëherësh, të nxitura nga aktiviteti njerëzor si djegia e lëndëve djegëse fosile dhe shpyllëzimi, ka zbuluar një studim i ri.

Autori kryesor i hulumtimit paralajmëroi se oqeanet e botës tashmë janë shtyrë në një gjendje ekstreme për shkak të krizës klimatike.

– Ndikimet e kësaj gjendje janë tashmë të dukshme dhe mund të ndihen – thotë Joel Wong, një studiues në ETH Cyrih, i cili përmendi shembullin e njohur të nxehtësisë që shkaktoi zhdukjen e jetës detare në Oqeanin Paqësor.

– Ngjarje ekstreme intensive si këto ka të ngjarë të ndodhin përsëri në të ardhmen dhe do të prishin ekosistemet detare dhe peshkimin në mbarë botën – shtoi ai.

Hulumtimi analizoi shfaqjen e nxehtësisë ekstreme, deoksigjenimit dhe acidifikimit dhe zbuloi se ngjarje të tilla ekstreme mund të zgjasin deri në 30 ditë, me rajonet tropikale dhe Paqësorin e Veriut të prekur veçanërisht nga kërcënimet në rritje.

Klimatologët janë të alarmuar nga rritja e pamëshirshme e nxehtësisë së oqeanit, e cila ka arritur nivele të pabesueshme muajt e fundit.

– Një nxehtësi e tillë fjalë për fjalë nuk mbahet mend, ishte e pabesueshme të shihje të dhënat më të fundit. Ne nuk mund t’i shpjegojmë plotësisht temperaturat që po shohim në Atlantik, e cila, për shembull, është pjesë e arsyes pse sezoni i uraganeve është kaq shqetësues këtë vit. Gjithçka është shumë e frikshme, thotë Andrea Dutton, një gjeologe dhe klimatologe në Universitetin e Wisconsin-Madison, e cila nuk ishte e përfshirë në kërkimin e ri.

Por përveç nxehtësisë, e cila detyron peshqit dhe speciet e tjera të lëvizin në klimat më të përshtatshme nëse munden, oqeanet paguajnë një çmim tjetër të madh duke thithur sasi të mëdha nxehtësie dhe dioksid karboni nga emetimet e karburanteve fosile që përndryshe do të ngrohnin më tej atmosferën e Tokës. . Dioksidi i karbonit shtesë e bën ujin e detit më acid.

– Kjo do të thotë se jeta detare po lëviz nga vende ku mund të mbijetojë. Njerëzit duhet të kuptojnë se oqeanet na mbrojnë nga sasia e nxehtësisë që ndjejmë në tokë, por kjo nuk është pa pasoja. Oqeanet nuk janë vetëm një sfond i bukur për selfie-t tuaja, ne mbështetemi tek ata për jetën tonë, shtoi ajo.

Të ngjajshme

Të fundit