16.8 C
Skopje
E mërkurë, 22 Maj, 2024

13 nëntori – Dita e çlirimit të Shkupit

Me vendosjen e luleve para Monumentit të Çlirimtarëve të Shkupit dhe në varrezat partizane në Butel, mbi varrin e gjeneralit Mihajlo Apostolski, si dhe me manifestime kulturore dhe sportive, shënohet sot 13 Nëntori – Dita e Çlirimit të Shkupit.

Një delegacion parlamentar, i udhëhequr nga nënkryetari Goran Misovski dhe deputetët Daniela Markovska dhe Toni Jarevski, dhe një delegacion qeveritar i përbërë nga ministrat e drejtësisë Nikola Tupanceski dhe ministrat e vetëqeverisjes lokale Risto Penov dhe zëvendësministri i transportit dhe lidhjeve Bekim Rexhepi do të vendosin lule në varrezat e qytetit “Butel” dhe monumentin e Çlirimtarëve të Shkupit, para Qeverisë.

Qendra Kulturore e Fëmijëve “Karposh” organizon tradicionalisht manifestimin “Po ndërtoj qytetin tim 2022”, në të cilin marrin pjesë fëmijët e institucioneve parashkollore.

Ky manifestim ka për qëllim të nxjerrë në pah aftësitë krijuese dhe kreativitetin e fëmijëve dhe t’i njohë fëmijët me rëndësinë e madhe të festës së 13 nëntorit për qytetin e Shkupit.

Me rastin e festës së 13 Nëntorit është paralajmëruar një garë rrugore, për këtë arsye nga ora 16:30 deri në 19:00 shumica e linjave të transportit publik do të kenë një regjim të modifikuar të qarkullimit nga ai i zakonshmi. Rrugët e lëvizjes janë të publikuara në ueb-faqen e JSP “Shkupi” dhe në Facebook-un e tyre, si dhe në Alsat.mk

Më 13 nëntor 1944, luftëtarët e Divizionit 42 dhe 50 Nacionalçlirimtar të Ushtrisë Maqedonase dhe Brigadës XVI Maqedonase çliruan Shkupin nga pushtimi fashist.

Pas disa ditësh luftimesh të ashpra me pjesëtarët e Divizionit 22-të Grenadian Gjerman, i përbërë nga regjimentet 47-të dhe 65-të dhe pjesë të Divizionit të 11-të Ajror, si dhe me brigadën e fortesës gjermane “Angermüller”, e cila u dislokua përballë Grykës së Kaçanikut, luftëtarët hynë në qytet me një marshim fitimtar.

Të ngjajshme

Të fundit