2.8 C
Skopje
E enjte, 23 Mars, 2023

Geer: BE-së do t’i ofrojë shumë letërsia maqedonase

Mbrojtja dhe promovimi i gjuhës amtare përmes letërsisë ishte tema e debatit të dytë nga debati i dytë “Culture Talks”, organizuar sot nga “Shtëpia Evropiane” në Shkup.

Në debatin, i cili u mbajt me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare, siç njoftojnë nga Ministria e Kulturës, u theksua rëndësia jetike e kësaj dite për promovimin dhe mbrojtjen e të gjitha gjuhëve, por edhe për ndërgjegjësimin për diversitetin gjuhësor dhe kulturor.

Panelistë të debatit ishin ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, shefi i Delegacionit të BE-së në vend, ambasadori David Geer.

Projekti për digjitalizimin e dosjeve të Institutit të Gjuhës Maqedonase “Krste Misirkov” u vu në dukje si hap i madh në mbrojtjen e gjuhës amtare. Në kuadër të këtyre aktiviteteve, ministrja Kostadinovska-Stojçevska theksoi se për të mbrojtur letërsinë duhet së pari të punohet, të ushqehet gjuha amtare maqedonase dhe të ruhet çdo dialekt dhe çdo shkronjë.

Ambasadori Geer theksoi se ishte i lumtur që u bashkua, siç tha ai, në këtë festë të gjuhës amtare. Ai shtoi se anglishtja është gjuha e tij amtare, një gjuhë me të cilën është i lidhur personalisht, dhe ai ndjen se ka avantazhin të flasë një gjuhë që flitet gjerësisht, ashtu siç për shembull ndjen dikush nga Spanja.

Lidhur me njohuritë e tij për letërsinë maqedonase, ambasadori Geer tha se kolegët e tij gjithmonë përpiqen ta njohin me atë që i jep kënaqësi. Ai shtoi se letërsia maqedonase ka shumë për t’i ofruar Bashkimit Evropian.

Të ngjajshme

Të fundit