10.8 C
Skopje
E martë, 23 Prill, 2024

Vuçiq: Planifikojmë tubacion të naftës dhe gazit me Maqedoninë e Veriut

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq në paraqitjen e tij të sotme para publikut, duke folur për krizën energjetike, paralajmëroi se Serbia, mes tjerash, planifikon ndërtimin edhe të tubacionit të naftës përgjatë Maqedonisë së Veriut deri në portin e Durrësit, si dhe lidhjen me gaz me shtetin tonë, informon korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

Duke e shpjeguar krizën aktuale energjetike në botë, Vuçiqi tha se pas ngjarjeve të fundit rreth sanksioneve të BE-së drejt Rusisë, me të cilat Kroacia u dëshmua si partner jo i besueshëm për tubacionin e naftës Janaf, i cili është tubacioni i vetëm i naftës me të cilin furnizohet Serbia me naftë, Beogradi ka marrë vendim për fillimin e ndërtimit të tubacionit të naftës drejt Hungarisë, ndërsa në plan është edhe ndërtimi i një tubacioni të naftës me “miqtë nga Ballkani i Hapur”.

“Duhet të fillojmë të diversifikojmë burimet e naftës. Serbia do të fillojë ndërtimin e një tubacioni nafte deri në Hungari. Në përputhje me marrëveshjen që unë dhe Viktor Orban kemi arritur tashmë, do të fillojmë ndërtimin e tubacionit të naftës Novi Sad – Hungari, deri në Alxha, në gjatësi prej 128 kilometrash. Tubacioni i naftës mund të kushtojë deri në 100 milionë euro”, tha presidenti serb.

Sipas tij do të nevojiten 18 deri 24 muaj që të ndërtohet tubacioni i naftës deri në Hungari.

“Ideja jonë është që të ndërtojmë tubacion të naftës edhe deri në Maqedoninë e Veriut dhe portin e Durrësit në Shqipëri, që të bëjmë rrjetëzime në vendin tonë me tubacion nafte. Do të fillojmë bisedime të shpejta me partnerët tanë nga Ballkani i Hapur dhe rajonin tha Vuçiq.

Vuçiqi duke folur për lidhjen me gaz dhe diversifkimin e burimeve të gazit, paralajmëroi se do të ndërtohet edhe lidhje me gaz me Maqedoninë e Veriut, që, siç tha, tashmë ka hyrë në planet e BE-së për financim.

Siç tha Vuçiqi, Serbia ka rezerva zë naftës për 75 ditë, të benzinës 59 ditë dhe kapacitete të plota të rezervave të gazit.

“Serbia në këtë periudhë do të furnizohet me naftë në mënyra të ndryshme, do të blejmë naftë irakiane, e cila është 20 për qind më e shtrenjtë, ndërsa do ta sjellim në vendin tonë përmes tubacionit të naftës Janaf.

Ai tha edhe se ka urdhëruar që gjithçka që prodhojnë fabrikat në Serbi, 20 për qind duhet të mbetet në Serbi dhe për forcat e armatosura, si dhe se do të investohen 12 miliardë në infrastrukturë.

Të ngjajshme

Të fundit