17.8 C
Skopje
E hënë, 20 Maj, 2024

Bizneset presin mbështetje nga Qeveria e Maqedonisë për tejkalimin e pasojave nga kriza energjetike

Kompanitë janë në pritje të mbështetjes nga Qeveria dhe përmbushjes së kërkesave të tyre për tejkalimin e pasojave të krizës energjetike.

Nëse kriza energjetike vazhdon dhe ekonomia nuk merr ndihmën e nevojshme, do të ketë ulje të numrit të të punësuarve nga 30 në 50 përqind, paralajmëron Shtabi i Krizave në Odën Ekonomike të Maqedonisë së Veriut.

Nënkryetarja e Odës Ekonomike Jelisaveta Georgievska-Joveska në konferencën e sotme për media theksoi se situata është e rëndë dhe se biznesi pret mbështetje.

Mbështetja që pritet nga biznesi, siç theksoi ai, bazohet në kalkulime në kompani për të mos reduktuar prodhimin dhe personelin.

“Situata është e vështirë dhe kërkojnë mbështetje dhe tejkalim të vështirësive që po hasin. Nga të gjitha kontaktet me kompanitë, theksohet se nuk do të dëshironin të ristrukturonin kapacitetet e tyre në fillim të vitit të ardhshëm, pra nuk do të dëshironin të reduktonin atë që nënkuptohet me staf që duhet të prodhojë vlerë të shtuar”, theksoi nënkryetar i Dhomës së Tregtisë.

Në emër të Shtabit të Krizave, Georgievska-Joveska tha se duhet të ndjekin masat sa më parë, sepse kompanitë presin mbështetjen e Qeverisë.

“Të subvencionohet çmimi i energjisë elektrike për industrinë sipas shembullit të vendeve fqinje, të sigurohet një kuadër ligjor që kompanitë të dalin nga kontratat ekzistuese të furnizimit me energji elektrike në mënyrë që kompanitë të mund të lidhin kontrata me furnizimin e ESM, të maksimizojnë prodhimin vendas të energjisë elektrike dhe tepricat që të jenë i ofrohet industrisë me çmim të prodhimit dhe për të ulur TVSH-në për energjinë elektrike nga 18 në pesë përqind”, tha Georgievska-Joveska.

Ajo shtoi se në bazë të analizave krahasuese, kompanitë duhet të marrin një çmim bazë të caktuar me të cilin shteti do t’i mbulonte shpenzimet dhe kjo do të krijonte supozime të nevojshme për një lloj parashikueshmërie që është baza e biznesit.

“Duke anketuar mbi 200 kompani morëm përgjigje se një pjesë e madhe e tyre nga viti i ardhshëm nëse vazhdon kriza dhe nëse nuk kanë mbështetjen, sipas pritshmërive të tyre, do të pasojë një ulje prej 30 deri në 50 përqind e punonjësve, situatë e cila askush nuk e dëshiron”, tha Georgievska- Joveska.

Të ngjajshme

Të fundit