16.8 C
Skopje
E mërkurë, 22 Maj, 2024

Nga 14 deri më 22 nëntor, edicioni i katërt i “Ditëve të Alfabetit”

Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup, sivjet për të katërtin vit me radhë do të organizojë manifestimin kulturor – shkencor “Ditët e Alfabetit”, me sesione shkencore, promovime librash e ekspozitash me mjaft interes.

Siç bëjnë të ditur nga ITSHKSH-ja, tema qendrore e edicionit të sivjetmë është “Studimet albanologjike në gjuhën gjermane”, ku një sërë studiuesish të njohur të studimeve albanologjike, do të shtjellojnë temat e tyre prej 14 e deri më 22 nëntor 2022 në ITShKSh – Shkup.

Kështu, në ditën e parë të hapjes së edicionit më 14 nëntor 2022 prej ora 11, përpos fjalëve përshëndetëse, do të bëhet promovimi i pullës postale kushtuar 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, si dhe promovimi i botimit “Ditët e Alfabetit” – III.

“Më 15, 16 dhe 17 nëntor, temat e tyre të larmishme mbi studimet albanologjike në gjuhën gjermane do t’i shtjellojnë studiuesit e njohur nga mbarë hapësira kombëtare shqiptare, si: Anila Omari, Albert Riska, Teuta Arifi, Qemal Murati, Elda Gjana, Anton N. Berisha, Xhafer Beqiraj, Vilson Marku, Izer Maksuti, Ylber Sela, Mimoza Kore, Besnik Rameti, Emin Azemi, Sali Islami e të tjerë”, bëhet e ditur në kumtesën e ITSHKSH-së.

Më 21 nëntor prej ora 11, do të bëhet promovimi i librit të autorit Agim Vinca: “Saga e shkronjave shqipe (Kongresi i Manastirit: të thëna dhe të pathëna)”.

“Më 22 nëntor 2022, prej ora 10 do të mbahet akademia solemne, ekspozita “50 vjet drejtshkrim”, në bashkëpunim me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave të Shqipërisë, si dhe promovimi i librit të autorit Xhevat Lloshi: ‘E duam drejtshkrimin si gjithë Evropa’ .Po këtë ditë, do të mbahet edhe sesioni shkencor: ‘Një komb – një gjuhë’, një organizim i përbashkët mes ITShKSh-së, Akademisë së Studimeve Albanologjike të Shqipërisë dhe Institutit Albanologjik të Kosovës”, njoftojnë nga ITSHKSH.

Të ngjajshme

Të fundit