14.8 C
Skopje
E mërkurë, 22 Maj, 2024

Perëndimi mund t’i sekuestrojë Rusisë afro 300 miliardë dollarë asete !

Një aleate e presidentit Vladimir Putin paralajmëroi Evropën se Rusia tashmë ka hartuar legjislacionin për t’u hakmarrë nëse Perëndimi sekuestron afro 300 miliardë dollarë në asete ruse dhe i përdor ato për të ndihmuar Ukrainën.

Pasi Presidenti Vladimir Putin dërgoi trupa në Ukrainë në vitin 2022, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj ndaluan transaksionet me bankën qendrore të Rusisë dhe ministrinë e financave, duke ngrirë rreth 300 miliardë dollarë në asetet shtetërore ruse të mbajtura në Perëndim.

Zyrtarët e lartë amerikanë duan të konfiskojnë asetet dhe t’i përdorin ato për të mbështetur Ukrainën, megjithëse disa bankierë dhe zyrtarë evropianë shqetësohen se kjo do të krijonte një precedent të rrezikshëm.

Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA miratoi të shtunën legjislacionin që përfshin një projekt-ligj me një dispozitë që do të lejonte sekuestrimin e aseteve shtetërore ruse, megjithëse pjesa më e madhe e këtyre aseteve ndodhet në Evropë.

“Ne gjithashtu kemi një përgjigje të gatshme,” tha Valentina Matviyenko, kryetarja e dhomës së lartë të parlamentit rus, cituar nga agjencia shtetërore e lajmeve RIA. “Kemi një projektligj, të cilin jemi gati ta shqyrtojmë menjëherë, në lidhje me masat hakmarrëse. Dhe evropianët do të humbasin më shumë se ne,” theksoi Matviyenko, e cila është anëtare e Këshillit të Sigurimit të fuqishëm të Rusisë.

Matviyenko nuk tha asgjë konkrete se cila do të jetë përgjigja ndaj sekuestrimit të aseteve ruse, për të cilën ende po debatohet në Perëndim.

Një opsion, i diskutuar nga Perëndimi, është konfiskimi i të ardhurave të aseteve pa konfiskuar vetë pasuritë.

Kremlini ka thënë vazhdimisht se çdo sekuestrim i aseteve të tij do të shkonte në kundërshtim me të gjitha parimet e tregut të lirë perëndimor dhe do të minonte besimin në dollarin amerikan dhe euron, ndërsa do të pengonte investimet globale dhe do të minonte besimin në bankat qendrore perëndimore.

Rusia ka thënë gjithashtu se do të ndërmarrë veprime ligjore kundër çdo sekuestrimi të aseteve të saj.

Kryetari i dhomës së ulët të parlamentit rus, Vyacheslav Volodin, tha se Rusia ka arsye për të sekuestruar asetet perëndimore pas lëvizjes së Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA.

Volodin tha se nga 280 miliardë dollarë në asetet ruse të mbajtura jashtë vendit, vetëm pesë deri në gjashtë miliardë dollarë janë në Shtetet e Bashkuara, ndërsa rreth 210 miliardë euro janë në BE.

 

Burimi /tesheshi.com/

Të ngjajshme

Të fundit