17.8 C
Skopje
E hënë, 20 Maj, 2024

Të rinjtë besojnë se do të pasurohen nga rroga, por ja ku dhe pse e kanë gabim

Të pasurohesh këto ditë është e vështirë, por jo një arritje e pamundur.

Në shumicën e rasteve kërkon një planifikim të kujdesshëm dhe një strategji afatgjatë që përfshin një sërë komponentësh, si buxhetimi, investimi dhe administrimi i mirë i kapitalit, shkruan “CNBC” në një material për këtë temë.

Hulumtimi i ri nga kompania e shërbimeve financiare Empower tregon se 67% e mijëvjeçarëve dhe Gen Z thonë se faktori më i rëndësishëm në ndërtimin e pasurisë është paga që marrin për punën e tyre.

Për ta, është më i rëndësishëm se faktorët e tjerë si mungesa e borxhit, stabiliteti i punës dhe një mënyrë jetese e kursyer.

Edhe pse një pagë e lartë luan një rol të rëndësishëm në rritjen e pasurive materiale, vetëm ajo nuk mund t’ju bëjë më të pasur nëse nuk i përdorni ato para në mënyrë efektive.

“Çelësi i vërtetë për ndërtimin e pasurisë është se sa nga paga juaj mbani,” tha për CNBC Scott Johnson, analist financiar dhe shef i investimeve në Adell, Harriman dhe Carpenter Inc.

Ju mund të mbani një pjesë të kësaj shume në një llogari kursimi – duhet të keni gjithmonë rezerva parash për raste urgjente. Por investimi në asete si aksione, obligacione ose prona do t’i ndihmojë paratë tuaja të rriten për një afat të gjatë.

Nëse paratë e kursyera janë thjesht “ulur nën dyshek”, fuqia e tyre blerëse mund të ulet me kalimin e kohës për arsye të tilla si normat e inflacionit.

Investimi në fondet e indeksit me kosto të ulët është një metodë e testuar me kohë dhe e miratuar nga milionerët për të akumuluar pasuri me pothuajse çdo të ardhur, shton eksperti.

Fondet e indeksit janë një mënyrë praktike për të investuar, sepse ato shpesh janë të lira dhe ju lejojnë të bastoni në aksione të ndryshme, duke krijuar diversifikim automatik. Në këtë mënyrë, portofoli juaj nuk është i lidhur me suksesin e kompanive specifike, duke e lejuar atë të kapërcejë më mirë çdo paqëndrueshmëri të tregut.

Edhe nëse nuk keni mundësi të lini mënjanë shumë, është mirë të krijoni zakon të investoni atë që mundeni.

Ndryshe nga paratë në një llogari rrjedhëse, investimet përfitojnë nga fuqia e interesit të përbërë, e cila fitohet duke kombinuar kthimet si dhe investimin origjinal, kështu që paratë tuaja rriten më shpejt.

“Ndërtimi i pasurisë ka të bëjë me balancimin e jetës këtu dhe tani, dhe lënien mënjanë të kursimeve të mjaftueshme për t’u rritur për ju. Sa më gjatë të jetë procesi, aq më shumë pasuri do të jeni në gjendje të ndërtoni”, këshillon Scott Johnson.

Të ngjajshme

Të fundit