2.8 C
Skopje
E enjte, 23 Mars, 2023

A do të ketë amnesti për personat që shkelën orën policore ?

Pikëpamjet e deputetëve të mazhorancës qeverisëse janë të ndara nëse duhet të miratohet ligji për amnisti për shkelësit e masave COVID. Jozyrtarisht, bëhet fjalë për rreth 3500 raste të personave që janë dënuar me gjoba të larta për shkak të mosrespektimit të masave për COVID gjatë pandemisë dhe rreth 90 për qind e tyre janë raste sociale.

Grupi parlamentar i LSDM-së dhe koalicionit janë koordinuar sot, por ende nuk ka marrëveshje nëse do të dorëzohet projektligji për amnisti në Kuvend. Dilemat e mazhorancës parlamentare janë se çfarë efekti do të sjellë amnistia për shkelësit nëse do të ketë një epidemi apo pandemi të re dhe si në një rast të tillë do t’u kërkohet qytetarëve të respektojnë masat për të shtypur infeksionin. Dilema e dytë është se përse gjykata lejoi që një numër i madh i shkelësve të protokolleve të Covid-it të vuanin dënimin me burg në vend të parave. Ka rezistencë ndaj asaj që do të shkaktonte amnistia, sidomos te deputetët-mjekë, transmeton Zhurnal.

Kryetari i shtetit, Stevo Pendarovski është për zgjidhje sistematike për atë kategori të qytetarëve.

“Presidenti Pendarovski përkrah miratimin e ligjit me të cilin do të zgjidhet sistematikisht çështja e shkelësve të protokolleve të COVID-19-it”, thuhet në kabinetin e kreut të shtetit.

Kjo do të thotë se nuk do të ketë falje individuale të shkelësve, por amnisti.

“Sloboden Pechat” tashmë ka bërë të ditur se pas Vitit të Ri, rreth 80 qytetarë kanë qenë pas hekurave pikërisht në atë bazë.

LSDM thotë se nëse pajtohen, ligji i propozuar do të quhet amnisti për shkelësit e protokolleve të COVID-19, por në fakt do të thotë ndryshim i gjobës dhe dënimit me burgim me kusht. Ligji do të mbulonte vetëm personat fizikë. Ai nuk do të vlejë për restorantet, kafenetë, kompanitë dhe personat e tjerë juridikë që kanë shkelur protokollet rigoroze të Covid. Qytetarët që kanë paguar tashmë gjobat nuk do të kthehen. Nëse ligji i propozuar merr vizë nga qeveria, mazhoranca do të kërkojë mbështetje edhe nga opozita dhe ligji i propozuar do të miratohet me procedurë të shkurtuar.

LSDM po ashtu frikësohet se nëse propozojnë ligj për amnisti për shkelësit e masave COVID, opozita do ta aktualizojë edhe një herë kërkesën për amnisti për 27 prill.

As nga një pjesë e partnerëve të koalicionit të LSDM-së nuk ka marrëveshje për amnisti të mos respektuesve të protokolleve të COVID-19. Kryetarja e PLD-së dhe deputetja Monika Zajkova tha për “Sloboden Pechat” se mendimi i saj personal është që parimi i mosndëshkimit të mos vendoset me zgjidhje ligjore.

“Një numër i madh qytetarësh kanë respektuar masat gjatë pandemisë së Covid. Nëse shkelësit e protokolleve të Covid-it amnistohen gjatë disa masave të reja në të ardhmen, qytetarët nuk do të kenë si t’ju marrin seriozisht për t’i respektuar. Edhe gjatë pandemisë së Covid-it, masat janë zbatuar në mënyrë selektive, sepse ka pasur komuna në të cilat ora policore nuk është respektuar plotësisht. Prandaj nuk duhet t’i ndjekim, por mund të bëhet me sanksion kundërvajtës për të mos shkaktuar sistem mossanksionesh, pabarazi apo drejtësi selektive”, thotë Zajkova, transmeton Zhurnal.

Dilema të ngjashme ka edhe kryetarja e RDM-së dhe deputetja Maja Moraçanin. Ajo thotë se së pari dëshiron të dëgjojë argumentet pse duhet amnisti për atë kategori qytetarësh dhe së dyti – si ka ardhur në një situatë ku një numër i madh i shkelësve, në vend që të jenë përgjegjës financiarisht, duhet të shkojnë në burg.

“Gjatë pandemisë është insistuar për respektim të rreptë të masave. Nëse miratohet një amnisti, si në të ardhmen gjatë një epidemie apo pandemie, masat që do të merren do të merren seriozisht. Dhe së dyti, dua të dëgjoj argumente se si gjyqësori u fut në

në një situatë ku kaq shumë shkelës nuk u ankuan fare, nuk shkuan në gjykatë dhe paguanin një gjobë dhe tani duhet të shkojnë në burg. Nëse gjykata merr një vendim të tillë, atëherë gjykata duhet të lihet jashtë Kuvendit. Rezulton se gabimet e gjykatës tani duhet të korrigjohen nga Parlamenti. Nuk them që ata njerëz të shkojnë në burg, ndoshta nuk kanë dalë në gjyq se shumica kanë qenë raste sociale, por le të dëgjojmë argumentet”, thotë Moraçanin për “Sloboden Pechat”.

në një situatë ku kaq shumë shkelës nuk u ankuan fare, nuk shkuan në gjykatë dhe paguanin një gjobë dhe tani duhet të shkojnë në burg. Nëse gjykata merr një vendim të tillë, atëherë gjykata duhet të lihet jashtë Kuvendit. Rezulton se gabimet e gjykatës tani duhet të korrigjohen nga Parlamenti. Nuk them që ata njerëz të shkojnë në burg, ndoshta nuk kanë dalë në gjyq se shumica kanë qenë raste sociale, por le të dëgjojmë argumentet”, thotë Moraçanin për “Sloboden Pechat”.

në një situatë ku kaq shumë shkelës nuk u ankuan fare, nuk shkuan në gjykatë dhe paguanin një gjobë dhe tani duhet të shkojnë në burg. Nëse gjykata merr një vendim të tillë, atëherë gjykata duhet të lihet jashtë Kuvendit. Rezulton se gabimet e gjykatës tani duhet të korrigjohen nga Parlamenti. Nuk them që ata njerëz të shkojnë në burg, ndoshta nuk kanë dalë në gjyq se shumica kanë qenë raste sociale, por le të dëgjojmë argumentet”, thotë Moraçanin për “Sloboden Pechat”.

Sipas të dhënave të Gjykatës Themelore Penale Shkup, vitin e kaluar 138 persona janë dënuar me gjobë nga neni 206 i Kodit Penal për “mosrespektim të protokolleve shëndetësore në kohë pandemie”. Pasi nuk kanë paguar gjobën e dhënë, gjoba është zëvendësuar me dënim me burg./Zhurnal.mk

Të ngjajshme

Të fundit