20.8 C
Skopje
E hënë, 28 Prill, 2025

A duhet të konsumojmë fruta të thata dhe sa?

Tharja është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zgjatur jetëgjatësinë e frutave duke ruajtur ende një pjesë të shijes, aromës dhe vlerave ushqyese të tyre. Nëpërmjet procesit të tharjes (heqja e ujit), fruti ka edhe një jetëgjatësi më të gjatë.

Përfitimi është se mund të zgjasë më shumë se frutat e freskëta dhe është i shkëlqyeshëm për të ngrënë në situata kur nuk mund të përdorni frigorifer për t’i bërë frutat të zgjasin më gjatë.

Frutat e thata konsiderohen si një burim i shkëlqyer i fibrave, vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve (sidomos polifenoleve). Nëse i shtohet bukës, tërshërës, ëmbëlsirave apo konsumohen më vete, frutat e thata janë padyshim të njohura sot në të gjithë botën.

KUNDËR frutave të thata

Frutat e thata kanë një përqendrim më të lartë të glukozës dhe kalorive përmes dehidrimit dhe humbasin sasinë e vitaminave që do të kishte nëse do të ishin të freskëta.

Nëse kaloni dozën e rekomanduar (2-3 fiq, 2-3 hurma, 3-4 kumbulla, pak rrush të thatë), rrezikoni të shtoni peshë të tepërt. Diabetikëve nuk u rekomandohet të hanë fruta të thata pikërisht për shkak të përmbajtjes së lartë të karbohidrateve. Yndyra e tepërt, përveç yndyrës, frutat e thata mund të shkaktojnë probleme me stomakun dhe madje edhe veshkat.

PËR fruta të thata

Fiqtë: përmbajnë vitamina (A, B1, B2), kalcium, hekur, fosfor, mangan, natrium, kalium, klor. Kaliumi ndihmon veshkat të funksionojnë normalisht dhe është i nevojshëm për funksionimin e zemrës. Studimet e fundit tregojnë se kaliumi në fruta dhe perime ul presionin e gjakut. Përmbajtja e acideve yndyrore omega 3 dhe omega 6 gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës.

Kajsi të thata

Nga të gjitha llojet e frutave të thata, kajsitë e thata karakterizohen nga sasia më e madhe e beta-karotinës, një antioksidant që përmirëson funksionin e trurit dhe zvogëlon rrezikun e diabetit të tipit 2. Kajsitë e thata janë të pasura me fibra dietike, kalium, vitaminë E dhe bakër. Nëse jeni të ndjeshëm ndaj sulfiteve, konservues që rrisin jetëgjatësinë e frutave, kërkoni kajsi organike të thata që nuk janë trajtuar me këtë konservues.

Kumbulla të thata

Edhe pse hulumtimet kanë treguar se fibrat që gjenden tek kumbullat e thata mund të rrisin frekuencën e jashtëqitjes, megjithatë është mirë të dini se ato janë një zgjedhje e shkëlqyer në rast të jashtëqitjeve të parregullta dhe të forta. Ato gjithashtu kontribuojnë në rregullimin e presionit të gjakut. Kumbullat e thata janë gjithashtu një burim i rëndësishëm i vitaminës B, e cila kontribuon në metabolizmin e duhur të proteinave.

Qershi të thata

Konsumimi i qershive të thata mund të zvogëlojë dhimbjet e muskujve, por edhe të parandalojë inflamacionin. Përveç kësaj, qershitë e thata janë të pasura me vitaminë C dhe beta-karoten. Meqenëse nuk mund t’i gjeni gjithmonë, ju rekomandojmë t’i thani në një furrë që ka funksion të tharjes së ushqimit.

Hurma të thata

Mund të mos ketë fruta më të mira se hurmat për ato momente kur kemi nevojë për diçka të lehtë. Nga të gjitha frutat e thata, hurmat konsiderohen si një nga burimet më të mira të antioksidantëve. Kanë një indeks të ulët glicemik, ndaj janë të përshtatshme për personat që kanë probleme me nivelin e sheqerit në gjak. Megjithatë, ato përmbajnë një përqindje të lartë sheqeri, ndaj konsumimi i tyre duhet të jetë i moderuar.

Të ngjajshme

Të fundit