21.8 C
Skopje
E premte, 12 Prill, 2024

Bosnjë Hercegovina merr mbështetje nga KE për statusin kandidat në BE

Komisioni Evropian ka rekomanduar që statusi i kandidatit në BE t’i jepet Bosnjë-Hercegovinës, në varësi të reformave dhe kushteve në një raport të publikuar sot në Bruksel.

Komisioneri i BE-së për Zgjerimin Oliver Várhely u bëri thirrje udhëheqësve në Bosnjë “të shfrytëzojnë sa më shumë këtë mundësi historike” dhe të shtyjnë përpara me reformat në deklaratën e tij të njoftimit.

Statusi i kandidatit në BE është hapi i parë në një rrugë të gjatë dhe komplekse drejt anëtarësimit në BE dhe kërkon miratimin unanim të të gjitha shteteve anëtare të BE-së. Krahu ekzekutiv i BE-së shqyrton aplikimet.

Mbështetja e kushtëzuar e Komisionit për Bosnjën pason miratimin e ngjashëm për Ukrainën dhe Moldavinë në qershor. Austria, ndër të tjera, i kishte kërkuar bllokut që të merrte në konsideratë edhe Bosnjën në diskutimet e saj.

Në vitin 2003, BE-ja identifikoi një kandidat të mundshëm në vendin e Ballkanit Perëndimor. Në vitin 2016, Bosnja aplikoi për anëtarësim në BE.

Në vitin 2019, komisioni publikoi një raport duke identifikuar 14 fusha që kërkojnë reforma në Bosnjë për të parashikuar hyrjen në bllok. Një raport vijues nga krahu ekzekutiv i BE-së gjeti pak përparim.

Të ngjajshme

Të fundit