30.8 C
Skopje
E premte, 19 Korrik, 2024

Gir: Komuniteti Politik Evropian nuk zëvendëson zgjerimin e BE-së, është forum për përballje me sfidat

Komuniteti politik evropian nuk është zëvendësues për procesin e zgjerimit, as për procesin e anëtarësimit të vendit tuaj. Rruga juaj drejt BE-së është tashmë shumë e qartë, e shpjeguar në mënyrë shumë të detajuar dhe ju tashmë jeni në atë rrugë ku të gjithë hapat janë vendosur shumë mirë. Komuniteti politik evropian dhe takimi që do të mbahet nesër është një mënyrë në të cilën BE-ja e njeh dhe duhet të kontribuojë në përballimin e përbashkët të sfidave të rëndësishme aktuale, tha sot në Kavadar, shefi i Delegacionit të BE-së në vend, Dejvid Gir.
Në pyetjen e MIA-s, ambasadori evropian Gir sqaroi se sa herë që BE-ja ballafaqohet me çështje të mëdha dhe të rëndësishme si sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës, çështja që ka të bëjë me energjinë, mjedisin dhe një sërë çështjesh të tjera që kanë rëndësi të madhe, atëherë Unionin e zgjeron rrethin e pjesëmarrësve në takimet e saj janë në mënyrë që të mund të adresojnë më mirë ato çështje.

“Takimi i komunitetit politik evropian është krijuar për të bashkuar disa partnerë në një vend, në këtë rast partnerë nga Ballkani Perëndimor, BE dhe partnerë të tjerë që nuk janë pjesë e BE-së, në mënyrë që të mund të diskutojnë çështjet që janë të një rëndësie të madhe, rëndësi të madhe për të qenë në gjendje të trajtojmë së bashku të gjitha sfidat me të cilat përballemi. Dhe në këtë rast, në këtë takim do të marrin pjesë jo vetëm partnerët tanë nga Ballkani Perëndimor, por edhe nga Britania e Madhe dhe Zvicra, të cilët nuk janë pjesë e procesit të anëtarësimit të zgjerimit të BE-së, të gjitha për të qenë në gjendje t’i diskutojmë këto çështje së bashku. Pra – po, mendoj se mbajtja e takimit të KPE-së është një zhvillim pozitiv që do të kontribuojë në zhvillimin dhe përballimin e përbashkët të sfidave dhe nuk është zëvendësim i BE-së, thekson ambasadori evropian.

I pyetur se sa vite jemi larg BE-së, duke pasur parasysh pritjen e gjatë para dyerve të Unionit dhe kushtet e vendosura nga Bullgaria fqinje, ambasadori Gir thotë se rruga drejt anëtarësimit në BE bazohet në zbatimin e reformave që përfshijnë sektorë të ndryshëm. duke filluar nga bujqësia, tregtia, qeverisja e rendit dhe ligjit dhe reforma të tjera dhe sa më shpejt të zbatohen, aq më shpejt do të jetë i mundur anëtarësimi në BE.

“Tashmë është bërë njëfarë progresi në disa fusha, por ai progres duhet të vazhdojë. Kuptohet që procesi i shqyrtimit pritet të përfundojë diku në fund të vitit të ardhshëm. Megjithatë, ky proces shqyrtimi do të na japë një ide shumë të qartë se ku duhet të punojmë ende dhe në cilën sferë. Dhe sigurisht, vetë progresi duhet të vlerësohet bazuar në mënyrën se si bëhen reformat. Megjithatë, është gjithashtu shumë e rëndësishme të dihet se në të gjitha proceset e anëtarësimit apo proceset e zgjerimit në të kaluarën me Republikën e Sllovenisë, me Kroacinë, por edhe me Serbinë, me Malin e Zi, me Shqipërinë dhe me Republikën e Maqedonisë së Veriut, çështja e ndërtimit të marrëdhënieve të mira fqinjësore është shumë e rëndësishme, nëse jo thelbësore, thekson Gir.

Nga perspektiva e vendit, shtoi ai, zhvillimi i marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë nënkupton zbatimin e Marrëveshjes së Prespës, Marrëveshjes për marrëdhënie miqësore me Republikën e Bullgarisë dhe ndërtimin e këtyre marrëdhënieve në mirëbesim, në një atmosferë të mirë nga të gjithë. përfshirë palët e interesuara nga të gjitha anët.

“Sigurisht që është një detyrim për të gjitha vendet, por tashmë e kam thënë që ndërtimi i marrëdhënieve të mira fqinjësore është i rëndësishëm për të gjitha vendet, natyrisht në vendet e tjera është në një kontekst të ndryshëm nga ky vend. Në fakt, këtu është sfida e madhe. Do të përsëris, reforma, reforma, reforma – sepse vetë njerëzit në mbarë vendin tashmë ndajnë një ëndërr që më në fund duan ta shohin vendin të ecë përpara, thotë ambasadori evropian Dejvid Gir.

Të ngjajshme

Të fundit