17.8 C
Skopje
E hënë, 20 Maj, 2024

Samiti i Pragës, dimri evropian dhe pritshmëritë e Maqedonisë…

Nuk është një organizatë, nuk është një komunitet formal, madje as synohet të jetë zëvendësues i anëtarësimit të plotë në BE. Atëherë – çfarë është Komuniteti Politik Evropian, samiti i parë i të cilit do të mbahet nesër në Pragë? Forum – tani për tani është fjala neutrale që adreson realizimin e idesë së fundit të presidentit francez Emmanuel Macron, i cili i pari hodhi në treg termin “Komuniteti Politik Evropian”. Siç u njoftua atëherë, qëllimi është krijimi i një formati në të cilin të gjitha vendet e kontinentit që duan të ndajnë vlera dhe interesa të përbashkëta: jo vetëm ata që janë anëtarë të BE-së, por edhe ata që duan të jenë, madje edhe ata që janë larguar, si Britania e Madhe. Kjo është arsyeja pse, në samitin e nesërm në Republikën Çeke – vendi që aktualisht kryeson me Këshillin e BE-së, përveç 27 vendeve anëtare të BE-së, janë ftuar edhe 17 vende të tjera, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Zvicrën, Norvegjinë, Islandën, Lihtenshtajnin, Turqia, Ukraina, Moldavia, Gjeorgjia, Armenia, Azerbajxhani dhe gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Delegacioni i Maqedonisë së Veriut do të udhëhiqet nga kryeministri Dimitar Kovaçevski, transmeton Populli.mk nga DW.

Të ngjajshme

Të fundit