30.8 C
Skopje
E premte, 19 Korrik, 2024

Në Maqedoni janë aplikuar mbi 20 mijë vaksina kundër gripit sezonal

Përfundimisht me ditën e djeshme janë aplikuar mbi 20.000 vaksina kundër gripit sezonal, ndërsa janë caktuar 39.000 termine për të cilat qytetarët përmes “Termini im” morën porosi për vaksinim me datë të saktë dhe pikë vaksinuese, informoi ministri i Shëndetësisë, Bekim Sali.

Gjatë vizitës së sotme në pikën vaksinuese pranë Qendrës për shëndet publik Shkup në Ambulancën “Prolet”, Sali informoi se vaksinimi filloi me kohë në të gjitha pikat vaksinuese.

“Për herë të parë filloi në tetor, për dallim nga vitet e kaluara. Siç e dini, para mesit të tetorit arritën vaksinat dhe pas finalizimit të procedurave në Agjencinë për barëra dhe mjete mjekësore MALMED, iu qasëm shpërndarjes së sasive në të gjitha pikat”, tha ministri.

Paralajmëroi se nga java e ardhshme fillon imunizimi në shtëpitë e shëndetit në terren, përkatësisht pacientët në shtëpitë e të moshuarve dhe qendrat e dializës.

“Nga Ministria janë siguruar 40.000 vaksina kundër grupit për grupet e ndjeshme të popullatës, ndërsa një sasi shtesë është siguruar nga organizata PiVi, përkatësisht 20.000 doza donacion”, sqaroi ministri Sali.

Në pjesën e donacionit nga ana e organizatës PiVi, ai shtoi se vaksinat tashmë kanë arritur, ndërkaq pritet që procedurat administrative në MALMED të rregullohen dhe tashmë nga java e ardhshme të përgatiten për përdorim.

Në përgjigje të pyetjes së gazetarëve, ministri Sali theksoi se sasitë e vaksinave merren në bazë të të dhënave nga vitet e kaluara.

Të ngjajshme

Të fundit